Smartare TV med Android OTT box från TizzBird
Show MenuHide Menu

Prishöjning kom som ett brev på posten

9 maj, 2014

När nyheten om att Netflix ”krupit till korset” och börjat betala bredbandsleverantörerna för garanterad bandbredd, var det många som förutspådde att den kostnaden snart skulle skickas vidare till användarna. Som ett brev på posten kom i dagarna meddelandet från Netflix att de höjer månadskostnaden för nya användare från 79 till 89 kr per månad. Jag tycker fortfarande att 89 kr är en väldigt överkomlig kostnad för att få obegränsad tillgång till alla filmer och TV-serier i en ”hel videobutik”. Har glömt vad det kostade att hyra en video och vad det kostade att gå på bio på den tiden då videobutikerna växte upp som svampar ur jorden (det var väl i början av 80-talet om jag inte minns fel). Men det är väl fortfarande vad man relaterar kostnaden till, vad det kostar att gå på bio eller att hyra en film. I vilket fall som helst tror jag att Netflix konkurrenter välkomnar en uppjustering av abonnemangspriset. Det blir intressant att se om de andra följer efter med höjning eller om det ser en konkurrensfördel i att inte göra det. Tror personligen mer på det första alternativet som skulle bekräfta det vi redan vet att det är Netflix som ”äger” marknaden.

netflx

Jag kan till och med tycka att 79 eller 89 kr i månaden är att ”ge bort” tjänsten/innehållet, men man missar en viktig aspekt om man inte reflekterar över innehållet i videobutiken. Jag funderar hur mycket marknaden är beredd att betala för en tjänst som visar filmer samtidigt som de har premiär på Biografer. TV-serier har kommit en bit på den vägen redan. HBO och Netflix egenproducerade, finns ibland tillgängligt.

Under tiden det tar för filmindustrin att komma till insikt, poppar det upp ”gratis” tjänster som tex Show Box (fråga Google om ni vill veta var ni hittar ”Show box app”). Har testat tjänsten (i rent utbildningssyfte så klart) och videokvalitet och strömning håller, så vitt jag kan bedöma minst samma, eller kanske tom lite bättre kvalitet än Netflix och Viaplay. Vilket är anmärkningsvärt för en ”gratistjänst”, eller så är det inte det. Men samtidigt som man irriteras över när man får buffrings-symbol i betaltjänsterna har man ett visst överseende med småstörningar i en gratistjänst. Det handlar nog mest om vilka förväntningar man har.

Men det som lockar med Show Box är framförallt utbudet av innehåll. Här hittar man kanske inte så många smala indie filmer (Var hittar man dem?), men kommersiellt gångbara titlar är snabbt tillgängliga (otextade). Och TV-serier som inte släppts i Sverige går likväl att hitta där. Jag vill absolut inte uppmana någon att använda den här eller liknande tjänster, det kanske till och med finns någonting i appen som inte är hälsosamt för Android-enheten eller den personliga integriteten. Men å andra sidan, vad finns kvar av integriteten? Läs ”The Snowden files” eller för den delen se några Hollywood filmer (tex ”Enemie of the state” eller ”Eagle Eye”).

Det är dock ett bra stycke kvar tills att Internetbaserad VoD når samma kvalitetsupplevelse som man får när man använder TizzBird som mediaspelare. Spela upp dina Bluray-kopior med cinema 24 som får dem att flyta sagolikt på din stora TV-skärm och låt ljudet fylla rummet via din hembioanläggning med upp till 7.1 ljud.

 

Show-Box