Smartare TV med Android OTT box från TizzBird
Show MenuHide Menu

OTT vs. Mediacenter

4 oktober, 2013

Over-the-top, OTT, är ett spännande och snabbt växande användningsområde för TizzBirds Mediacenter. OTT avser video, TV och andra tjänster som tillhandahålls via Internetanslutning, utan inblandning av multioperatörer som exempelvis Comhem, Telia eller Boxer.

Sverige ligger långt fram i utvecklingen och exempel på det är att Netflix, Viaplay, HBO med flera video-on-demand tjänster redan når ett stort antal svenska hushåll med sina utbud. Sveriges infrastruktur av Internetanslutning till hushållen och mobilt bredband har också bra kapacitet och möjliggör en fortsatt stark utveckling av OTT-tjänster.  Svenska TV-kanaler förbättrar sina mobil-tjänster för att erbjuda bättre kvalitet för användare som i allt högre grad överger PC till förmån för smarta mobiler, när de konsumerar webb-TV. Detta är något som TizzBird drar direkt fördel av tack vare att produkten är baserad på Android. Plattformen ger även konkurrensfördelar gentemot TV-leverantörernas val av egna standard för appar till sina smart-TV lösningar.

En stor anledning till det ökade intresset för mediaspelare de senaste åren måste nog tillskrivas den goda tillgången på film och TV-serier för nedladdning (piratkopiering) från Internet. De flesta inser nog att vi inte långsiktigt kan räkna med att alltid komma över underhållning på det viset. Att nu filmindustrin börjar närma sig en modernare form av distribution, precis som musikindustrin gjort, gör att vi måste ställa nya krav på våra mediacenter. Anmärkningsvärt kan man tycka är att inte de traditionella plattformsleverantörerna (Realtek och Sigma Designs) haft någon teknisk lösning att erbjuda sina partner för att hänga med i utvecklingen. Popcorn Hour, Xtreamer, AC Ryan mfl har mer eller mindre försvunnit från marknaden och istället har vi idag en uppsjö av kinesiska Android-boxar att välja mellan.

19 av 20 (ej statistiskt undersökt) Android-boxar är baserade på billiga Rockhip, Allwinner eller Amlogic kretsar och många fabriker använder samma ”popular mold” för att tillverka OTT-boxar. De är produkter med minimal eller obefintlig förädling, som bygger på att kombinationen hårdvara och mjukvara skall fungera utan systemutveckling för den unika produkten. Så mogen är inte plattformen i dag! Det krävs ganska mycket systemutveckling för att en OTT-box skall kunna ta steget ut ur hobbyrummet in i TV-rummet. Jag tror att de flesta som beställer billiga Android-boxar via Internet från super-deal kinesika sajter, eller för den delen i Sverige, kommer att bli grymt besvikna. De flesta boxarna saknar stöd för cinema 24Hz, Dolby och DTS ljud och har inge lösning för att ansluta NAS eller PC för att strömma mediafiler via hemmanätverket. Dessutom krävs förbättring av stöd för tex HLS, som är det vanligaste formatet att strömma video från Internet idag, som används av SVT Play, Netflix mfl.

Det tråkiga är, förutom att en massa kunder gör dåliga köp, att många av dem dömer ut Android-plattformen generellt som mediacenter, baserat på dessa undermåliga produkterna.

”TizzBird” utvecklas i Sydkorea, där de flesta andra framgångsrika mediacenter har sitt ursprung. Det finns ett gediget ”know-how” och djup förståelse för vad marknaden efterfrågar och förväntar sig. TizzBird leder övergången från traditionellt Mediacenter till modern OTT-box. Till skillnad från majoriteten av Android-boxar är TizzBird baserad på kretsar från Telechips. Chiptillverkaren är ansvarig för att implemetera Android på kretsarna och för att utveckla effektiva avkodare för digitala mediaformat. Tillsammans gör detta att vi klarar uppspelning av mycket tunga filmfiler (hög bitrate, äver 100Mbps) och vi till och med kan strömma Bluray-kopior hackfritt via wifi. Dessutom erbjuder TizzBird möjligheter att styra spelaren via mobiltelefonen med appen TizzRemote. För några 100-lappart får kunderna ett betydande mervärde.

OTT-S20T