P r e s s m e d d e l a n d e

 

  pressmeddelande 2013-09-16
Användarkontroll i fokus för ny OTT box
 
 
 
 

Koreanska TizzBird har specialiserat sig på Android-baserade Smart-TV uppgraderingar och lanserar en ny hybrid-box med tydlig fokus på ”Over-the-top” tjänster, men som även inkluderar mottagare för traditionell ”linjär-TV”. I samband med lanseringen har man släppt en ny version av sin mobilapp, TizzRemote, som ökar användarens möjlighet att kontrollera boxen med en mobiltelefon och gör det möjligt att även söka innehåll med mobilen och därefter skicka det trådlöst till TVn via TizzBird.

TizzBird har utvecklat AirLink, som kan beskrivas som en utökad version av Googles Chromecast. Den låter användare söka efter innehåll både i det egna nätverket och på Internet med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta. Med appen söker man efter mediafiler i sina datorer och nätverksdiskar och med ett klick skickas uppspelningen till TizzBird. AirLink, som ingår i TizzRemote 2.0, utnyttjar funktionen i Android som tillåter appar att dela innehåll. Tittar man exempelvis på YouTube i sin mobil och vill dela upplevelsen, klickar man bara på dela-symbolen i YouTube-appen och väljer att dela med TizzRemote. En webbadress skickas trådlöst till TizzBird som spelar upp innehållet på TVn. Efter att webbadressen är skickad kan telefonen stängas av, eftersom TizzBird själv hämtar innehållet direkt från källan. På samma sätt fungerar det att skicka innehåll från det lokala nätverket. Man skickar en länk trådlöst till TizzBird, som på egen hand kopplar upp sig direkt mot datorn eller nätverksdisken i det lokala nätverket och spelar upp innehållet.

”Med tanke på att TizzBird är en kombination av Mediacenter och Smart-TV uppgradering, är AirLink, med möjligheten att skicka innehåll från både lokala nätverk och Internet, ett starkt argument för produkten och tillgodoser det vanligaste önskemålen vi fått från våra kunder”, säger Urban Josefsson, Digilive AB, som ansvarar för marknadsföring av TizzBird i Norden.

OTT, Over-the-top, avser video, TV och andra tjänster som tillhandahålls via Internetanslutning, utan inblandning av multioperatörer som exempelvis Comhem, Telia eller Boxer.

Sverige ligger långt fram i utvecklingen och exempel på det är att Netflix, Viaplay, HBO med flera video-on-demand tjänster redan når ett stort antal svenska hushåll med sina utbud. Sveriges infrastruktur av Internetanslutning till hushållen och mobilt bredband har också bra kapacitet och möjliggör en fortsatt stark utveckling av OTT-tjänster.  Svenska TV-kanaler förbättrar sina mobil-tjänster för att erbjuda bättre kvalitet för användare som i allt högre grad överger PC till förmån för smarta mobiler, när de konsumerar webb-TV. Detta är något som TizzBird drar direkt fördel av tack vare att produkten är baserad på Android. Plattformen ger även konkurrensfördelar gentemot TV-leverantörernas val av egna standard för appar till sina smart-TV lösningar.

TizzBird S20T är en avancerad Smart-TV-uppgradering och ett mycket kompetent mediacenter. Smart-TV-lösningen är baserad på Android och dess enorma utbud av appar. Det garanterar användarna god tillgång till nya funktioner och tjänster i takt med att de lanseras. TizzBird S20T levereras med Google Play och efter att användaren registrerat sitt konto i TizzBird, är det enkelt att ladda hem och installera olika appar direkt i boxen. Det går även att surfa in på play.google.com med en PC och välja app och TizzBird som den enhet man vill installera appen på. Därefter görs installationen automatiskt på TizzBird.

Som mediacenter klara S20T att spela upp de flesta populära filformat, multikanalsljud och den har även stöd för Cinema24Hz. Stödet för 24Hz behövs för att spelfilmer som ursprungligen gjorts för biografer i 24Hz, skall flyta utan hack vid uppspelning på TV. Man slipper de ryckigheter som uppstår när bildfrekvensen skall konverteras från 24Hz till TV-frekvens på 50 eller 60Hz.

TizzBird har lagt ner mycket arbete på att utveckla användargränssnittet. Nytt i denna generation är att man kan visa menyer transparent över videouppspelning. S20T får även en förbättrad Scraping-funktion, som används för att samla in omslagsbilder, synopsis och posters för användarens filmer. Med den insamlade informationen presenteras användarens filmbibliotek med ett elegant grafisk gränssnitt. Information och bilder hämtas automatiskt från IMDB/TMDB på internet.

Tack vare dubbelkärning ARM processor från Telechips får S20T cirka 3 gånger så hög processorkraft som föregående modeller. Kapaciteten är tillräkligt bra för att utan problem spela och strömma användarens Bluray backup och även Full HD 3D (frame packed) via HDMI 1.4.

Entusiaster som vill använda filmer med väldigt hög bitrate (låg komprimering) kommer att finna TizzBird S20T som ett intressant alternativ. Tack vare ovanligt god förmåga att avkoda filmer i kombination med bra Wifi-anslutning, visar tester att S20T klarar att spela upp MKV filer med upp till 100Mbps bitrate utan hack, även när de strömmas från NAS (NFS) via wifi-anslutning.

Ytterligare argument för hembio-entusiaster är förmågan att spela upp ljud med upp till 7.1 kanaler. TizzBird S20T har licens för Dolby Digital Plus och DTS 2.0+Digitla Out. Användaren kan välja pass-through om de vill skicka ljudspåret opåverkat till en receiver eller down-mix om de vill göra om multikanalsljud till 2-kanals stereo som TVn klarar.

TizzBird S20T får stöd för att automatiskt ansluta upp till 24 nätverksenheter vid start, med nätverksprotokollen Samba(CIFS) eller NFS. Användaren kommer snabbt igång med sitt mediacenter och kan direkt leta runt efter önskad underhållning i de anslutna nätverksenheterna. En annan unik funktion är den korta uppstartstid som behövs för S20T från energisparläge, cirka 3 sekunder.

TizzBird hybrid S20T innehåller även mottagare för marksänd digital-TV och den erbjuder inspelningsfunktion och TimeShift. Inspelningar kan göras till extern USB-disk/minne och görs i standardformat som enkelt kan spelas upp på en PC eller med en annan mediaspelare. Även om linjär-TV inte är huvudspåret för TizzBird så finns en poäng med att detta är inkluderat i den nya boxen. En del TV-program är av rättighetsskäl inte tillgängligt i kanalernas mobil-appar och för dessa program utgör den inbyggda TV-mottagaren ett bra komplement.

TizzBird hybrid S20 har ett rekommenderat butikspris på 1595:- och kan förhandsbokas via www.tizzbird.se eller successivt hos återförsäljare i takt med att de tar in produkten i sina system. Leveransstart för TizzBird S20T är beräknad till mitten av oktober.

TizzBird S20T har en dubbelkärning ARM Cortex A9 processor med Mali400MP2 grafikprocessor, 4GB flashminne för installation av appar. Den är basera på Android 4.2.2 Jelly-Bean. Som standard ingår både Ethernet och 11n Wifi, HDMI 1.4 och SPDIF för optisk anslutning till hembioanläggning. Start från energisparläge tar cirka 3 sekunder och effektförbrukningen är 2-3,5W i drift och mindre än 0,4W i energisparläge. Storleken på boxen är 11,5(B)x11,5(D)x2,7(H) cm. TizzRemote 2.0 med AirLink finns för gratis nedladdning från Google Play, iOS version beräknas klar under Q4-2013
 
     
  pressmeddelande 2012-03-12
Minimalistisk Mediaspelare gör TVn Smart
   
 

Tillverkaren TizzBird annonserar en minimalistisk lösning för att göra en vanlig TV till en fullfjädrad Smart TV. Den koreanska tillverkaren, som nyligen etablerat samarbete i Sverige med importören Digilive AB, visade upp en prototyp av mini-mediaspelaren TizzBird N1, på Cebit-mässan.

Spelaren ser ut som en flash-enhet, men har en HDMI-kontakt istället för USB. Hela enheten är så liten och kompakt att den kan installeras direkt i en HDMI ingång på en TV. Idealiskt för den som inte vill ha några "burkar" på en TV-bänk, eller har en väggmonterad TV. N1 är tack vare det kompakta formatet även utmärkt att ta med sig på möten, utflykter och resor. För strömförsörjning har den en miniUSB-kontakt vilken kan anslutas till en USB-utgång på TVn om det finns.

TizzBird N1 har inbyggt 11n WiFi och kan anslutas trådlöst i nätverk. Har man en bärbara dator med sig på resan där man lagrat mediafiler på disken kan man låta N1 strömma dessa till HD-TV på tex hotellrummet. Men det går även bra att spela upp från en USB-enhet eller ett minneskort av typen microSD, som kan läsas direkt av N1. Dessutom har TizzBird fantastiska möjligheter att strömma media direkt från Internet och tjänster som SVT Play, Viaplay, Voddler, Spotify, mm. eftersom den använder Android OS och ARM processorer, vilket gör den kompatibel med de flesta Appar som finns på Android market. Den har även webbläsare med stöd för Flash-video och användargränssnittet är uppbyggt i OpenGL.

Privat underhållning är förmodligen den största marknaden för N1, men det finns även intressanta användningsområden för den professionella marknaden. Handelsresande, utbildare, artister, mm. som behöver ett enkelt sätt att presentera information och media på, kan med fördel använda sig av mini-spelaren. På ställen där det inte finns projektor eller annan utrustning, klarar man sig med TizzBird N1 och en TV med HDMI-ingång.

N1 kommer att bestyckas med en ARM Cortex A5 cpu med 1GHz, 2GB RAM och 4GB NAND, Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), 802.11n WiFi, USB-anslutning, kortläsare för microSD-card. Den får NFS, Samba och UPnP för anslutning i nätverk och till andra digitala enheter i hemmet. N1 styrs med fjärrkontroll, trådlöst mus/tangentbord (tillval) eller via en App i Smart Phone (Android eller iOS) (gratis).

TizzBird klarar de flesta populära mediaformat med upp till Full HD upplösning. Starttid från standby är mindre än 3s.

Lansering beräknas ske i början av maj i Sverige och då skall förhoppningsvis demo-exemplar finnas tillgängligt för journalister, bloggare och utvalda partner, säger ansvarig för marknadsföring av TizzBird i Norden, Urban Josefsson på Digilive AB. Priset är inte fastställt ännu men kommer upskattningsvis att hamna runt 1000-lappen.

 

 

 

  pressmeddelande 2012-03-01
Lansering Tizzbird - Första äkta 4G Mediaspelare
   
 

Mediaspelare har utvecklats från att vara en extern hårddisk med mediauppspelningsfunktion, till att bli en nätverksenhet med möjlighet att strömma filer från hemdatorer till TV och ljudanläggning och därefter fått kapacitet att spela och strömma full HD-upplösta filmer i alla möjliga filformat. Fjärde generationens mediaspelare skall göra TVn "smartare" genom att erbjuda Internetanslutning och komplett webbläsare som även klarar sidor med Flash-video. Dessutom skall den erbjuda möjlighet till individuell anpassning genom att användaren kan installera Appar för diverse extrafunktioner. Beskrivningen av fjärde generationens mediaspelare påminner om hur mobiltelefonerna fungerar idag och den nya TizzBird F20 har både hårdvara och operativsystem gemensamt med dessa.

Flera Mediaspelartillverkare har redan försökt sig på att uppfylla kraven för fjärde generationen, men ännu har ingen lyckats fullt ut. TizzBird F20 blir marknadens första "äkta" 4G mediaspelare och skiljer sig från andra tillverkare som Xtreamer, Tvix, BoxeeBox och WD genom valet av teknisk plattform. Traditionella tillverkare av mediaspelare använder huvudsakligen mediaprocessorer från Realtek och Sigma Design, men dessa tillverkare  har stora problem att leverera tillräcklig prestanda för websurfning mm. TizzBird har istället valt samma plattform som sitter i de flesta Smart Phones, nämligen ARM arkitekturen.

TizzBird F20 har en ARM Cortex A8 processor med 1GHz klockfrekvens, vilket ger den tillräckligt med prestanda för en komplett webbläsare med stöd för Flash-video. Detta är en efterfrågad funktion från marknaden, eftersom det ger möjlighet att komma åt TV-bolagens playkanaler, SVT Play, TV4 Play, mfl. Andra fördelar med Cortex processorn är att den är strömsnål och därmed har låg temperatur, vilket i sin tur gör att TizzBird F20 inte behöver någon fläkt för kylning. Även detta har länge varit en efterfrågad egenskap bland mediaspelarköpare. Eftersom produkten skall stå placerad i vardagsrum, tillsammans med TVn, vill man inte att den skall oväsnas. F20 har plats för inbyggd 2.5" hårddisk och USB-anslutningar för externa enheter, samt kortläsare för SD-minneskort.

En annan viktig funktion med TizzBird är operativsystemet Android, som används i stor andel smart phones idag. TizzBird F20 levereras med Android version 2.3 (Gingerbread) och har därmed bra kompatibilitet med de flesta appar som man kan ladda ner från Android Market. Jämför man TizzBirds möjligheter att installera Appar från Android Market med konkurrerande produkter så hittar man stora skillnader. Leverantörer som exempelvis bygger sin spelare på Realtek processorer, klarar bara att köra en mindre andel av de Appar som finns och Realtek har sin egen App market, som är en delmängd av den verkliga Android Market. Situationen är jämförbar med den för SigmaDesign baserade spelare. TizzBird däremot som både har hårdvara motsvarande de senaste smart phones och en senare version av operativsystemet Android, är öppen för den riktiga Android Market. Fatum är att användaren kan ladda ner Appar direkt från Market till spelaren och installera dem direkt.

TizzBird F20 har GigabitLAN som standard och kan kompletteras med WiFi för 11n trådlöst näverk. För anslutning till andra nätverksenheter används protokollen Samba, vilket är vanligaste för Windows datorer och NFS för Linux-världen.

Det är vanligt att användare har problem när de skall dela ut sina filer och mappar på datorerna så att mediaspelaren får tillgång till dem, men TizzBird erbjuder en applikation för att underlätta detta. Programmet TizzNFS installeras på datorn och det enda användaren behöver göra är att tala om vilka mappar på datorn som mediaspelarens skall få tillgång till. Några ytterligare inställningar i datorn behöver man ej bekymmra sig om. De nätverksenheter du en gång har anslutit till TizzBird håller spelaren reda på, även när du stänger av den och återansluter dem automatiskt när man startar splaren igen.

I och med att TizzBird är så extremt strömsnål, kan man välja att sätta den i "suspend" läge istället för att stänga av den helt. Man får då en mediaspelare som startar upp på mindre än 5 sekunder.

Den tredje viktiga fördelen med TizzBird är det grafiska gränssnittet som även de håller en högre nivå än hos konkurrenterna. TizzBirds menysystem är skrivet i OpenGL och har 3D effekter samt en mycket logisk struktur. Det är enkelt att navigera och använda spelaren och man kan enkelt hoppa till inställningar och funktioner från där man befinner sig. 

Många användare har samlat filmer på dator eller NAS-enhet och vill med enkelhet skapa snygga presentationer och information om varje film. TizzBird har en automatisk "scrape" funktion som hämtar cover-art och beskrivningar automatiskt från databaser på Internet.

I och med Internetfunktioner och möjliheten att installera och köra olika Appar på spelaren uppstår behov av mus och tangentbord. TizzBird erbjuder olika lösningar för detta. Dels, som standard i Android, ett virtuellt tangentbord som poppar upp på skärmen. Det tar lite tid att knappa sig igenom det man vill skriva eftersom man får styra det med fjärrkontrollen istället för att peka på skärmen. Andra alternativet är ett trådlöst minitangentbord, AirKit, med integrerad pekplatta som på ett intelligent sätt växlar funktion mellan tuch-key tangenter och pekplatta beroende på hur vi berör ytan. Slutligen finns även en fri App, TizzRemote, att ladda ner till sin Android Smart Phone, som ger 3-i-1 funktion med fjärkontroll, mus och tangentbord.

TizzBird F20, AirKit och WLAN-adapter finns för leverans i Sverige i mitten av mars och rekommenderat butikspris för F20 är 2295:-, för AirKit 495:- och för WiFi USB-adapter 295:-. Information om produkten finns på den svenska sidan http://www.tizzbird.se