Tizzbird Mediaspelare och OTT box
 

 

Med en mediaspelare kan man spela upp filmer, musik och bilder som man har lagrat på USB-enheter eller PC och Nätverksdiskar i hemmanätverk. Via trådbundet eller trådlöst nätverk ansluts TizzBird till hemmets övriga enheter och till Internet. Det finns några viktiga egenskaper för att en mediaspelare skall vara komplett. Att den klarar många filformat är viktigt. När det gäller spelfilmer som man sparat digitala kopior av på sin hårddisk, är stöd för 24Hz, eller 23.978Hz, en viktig funktion. Biofilmer produceras i 24Hz, men TV-produktion använder 50/60Hz. När en spelfilm skall visas på en TV måste därför 24Hz göras om till TVns 50/60Hz. Eftersom detta inte går att göra exakt, justeras bilden med jämna intervall vilket gör att det uppstår hack i uppspelningen. De flesta TV har stöd för 24Hz och så har även TizzBird. När Cinema 24Hz aktiveras flyter filmerna jämnt och fint som originalfilmerna är tänkta att göra på bio.

En annan viktig egenskape är stöd för multikanalsljud. Dolby och DTS är det som förekommer. TizzBird är en av de få leverantörer av Android baserade mediaspelare som har dessa licenser.

 

 
 

 

TizzBird ställer automatiskt om video-utsignalen till 24Hz / 23.976Hz för filmer som har rippats med originalfrekvensen. För övriga funktioner som TV, VoD-tjänster (ex Netflix) och filmer i 50Hz (tex familjefilmer från videokamera) & TV-produktion, används videosignal med den frekvens som är inställt som standard i TizzBird. Du behöver inte fundera på att ställa om spelaren beroende på om du ser på Webb-TV, VoD eller dina filmer. TizzBird sköter detta automatiskt åt dig när du aktiverat Cinema24Hz i spelaren.

TizzBird MediaPlayer 24Hz support
  Om man trycker på meny-knappen på fjärrkontrollen, eller klickar på bilden med muspekaren under uppspelning av en film, visas mediaspelarens kontrollpanel (Se bild th). Där visas information om vilken video- respektive ljudcodec som används, speltid mm. Man kommer åt menyer för undertexter, bokmärke, etc. och kan navigera, snabbspola mm. i filmen. Använder man fjärrkontroll så finns snabbspolningsknappar mm., men använder man en trådlös mus för att kontrollera TizzBird är denna navgeringsribba användbar.TizzBird S20T har en funktion som kallas "menu overlay" vilket innebär att man kan öppna menysystemet halvtransparent, ovanpå en pågående filmuppspelning, enligt bildexempel till höger. TizzBird Mediaspelare Film Scrape
 

Vill man ordna omslagsbilder till sin filmsamling kan man annvända TizzBirds scrape-funktion. Man väljer en eller fler filmer för insamling av information och TizzBird hämtar omslagsbild, fanart och synopsis från databaser på Internet (IMDB/TMDB).


 
TizzBird MediaplayerTizzBird S20T scrape
 

 

Filmutforskaren i TizzBird S20T har 3 olika layout att välja på, en av dem enligt exempel till höger. Rubriken "NETWORK2://Videos" talar om på vilken lagringsenhet de listade filmerna är sparade. Tid & väder-widget visas i "menu overlay" läge, men inte annars. Ovan visas scrape-dialogen, TizzBird föreslår filmtitel baserad på fil/mappnamn, men man kan korrigera detta innan man startar sökning efter information. Nedan till höger visas hur filmens synopsis presenteras ovanpå en fanart bild. Även fakta om filen som upplösning, filformat och codec visas i denna vy. En extra funktion i TizzBird S20T är menu overlay, som gör att man kan navigera i menyer samtidigt som en film spelas upp. Filmen visas i bakgrunden och menyerna läggs ovanpå halvtransparent. Exemplet till höger visar navigering i filmutforskaren med en film som spelar i bakgrunden.

Det finns även en funktion som håller reda på filmer du börjat titta på men inte spelat till slutet. "Resume List" underlättar när du ska se klart det du påbörjat. Du får även frågan om du vill fortsätta där du senast stoppade, om du väljer filmen på vanligt vis direkt från filmmappen, utan att gå via Resume List.

TizzBird S20T filmlista menu overlay

 

  TizzBird kan spela upp filmer från olika typer av lagringsenheter. S20T har en kortläsare för micro SD-kort, men vanligare är att man använder USB-lagring eller nätverksenheter för sina filmbibliotek.
TizzBird S20T är välutvecklad för att strömma filmer via nätverk. Den har två typer av anslutningsmöjligheter för PC och Nätverksdiskar (NAS), Samba och NFS. Samba är standard för PC(Windows) och NFS kommer från Unix/Linux-världen. Linux är det vanligaste operativsystemet i NAS för hem och små företag och de flesta moderna NAS-enheter har NFS som standard. I jämförelse är NFS ett mer lämpligt nätverksprotokoll för att stream HD-filer med, men Samba brukar fungera brai de allra flesta fallen.
  När du anslutit dina nätverksenheter en gång så sköter TizzBord om att koppla upp sig mot dessa automatiskt varje gång den startas. S20T har inbyggt Ethernet och 11n Wifi, båda alternativen har kapacitet att streama upp till Bluray-kvalite, Full HD 3D Bluray.iso-filer från PC och NAS. Upp till 4 nätverksenheter kan kopplas samtidigt till TizzBird. USB disk och minne visas automatiskt i innehållslistan (Content List) när du anslutit till USB-port på boxen. TizzBird Mediaspelare filmbibliotek
 

TizzBird klarar full HD-film från lokal lagringsenhet eller strömmad via nätverk och den klarar Full HD 3D (S20T) och andra 3D-format. Utöver video-format är även ljudformaten avgörande i en mediaspelare. Med både Dolby och DTS licens kan du räkna med att du får ljud i filmen när den spelas upp på din TV. För ytterligare information om ljudformat se specifikatoner för respektive modell.

dolby & dts i TizzBird

 

 
 

Använd mobilen som fjärrkontroll! En traditionell fjärrkontroll, som medföljer TizzBird, fungerar bra för Mediaspelar-funktioner. Den delen av TizzBird är uppbyggd för att fungera väl med fjärrkontroll. OTT-funktioner som installeras med appar däremot, blir enklare att navigera i med en trådlös mus eller minitangentbord. Men en intressant funktion är TizzBirds app TizzRemote. Genom att installera den på en mobil eller surfplatta kan du använda den för textinmatning och navigering.

TizzBird mobil app för fjärrkontroll